L’estada en una masia al Penedès és una oportunitat magnífica per endinsar-se en aquesta terra, plena de recursos naturals i arquitectònics. Passejar per pobles i ciutats carregats d’història i descobrir bells remansos de pau és la millor forma de gaudir d’una escapada lluny del ritme frenètic del dia a dia o de fer activitats en grup o per famílies durant les vacances.

Castells i conjunts arquitectònics del Penedès

En la seva estada en una masia al Penedès el visitant descobrirà el pas del temps i els diferents episodis històrics que aquestes terres han viscut al llarg dels segles.Masies del Penedès Castells

Durant l’Edat Mitjana, molts municipis van ser construïts al voltant de castells de defensa, que els atorgaven protecció i seguretat especialment durant la Reconquesta. Així, el visitant pot fer un viatge en el temps i endinsar-se en alguns que encara romanen avui, com el Castell de Gelida, el de Mediona, el de Subirats, el de Penyafort o el de Calafell, i gaudir d’enclavaments amb un valor històric incalculable com el Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca, integrat per un castell i una església romànica, i el Conjunt Arqueològic d’Olèrdola, que disposa de restes de la prehistòria.

L’escapada a una masia al Penedès també ofereix la possibilitat de gaudir de restes del romànic, en forma d’esglèsies i ermites distribuïdes per tot el territori i que tenen en el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet del Penedès, declarat Bé d’Interès Nacional, un dels seus millors exemples; així com del gòtic, com la Basílica de Santa Maria a Vilafranca del Penedès.

També el modernisme va deixar una empremta que encara perdura al Penedès, que es pot copsar tot passejant pels carrers de Gelida, Vilafranca del Penedès o Sant Sadurní d’Anoia, que realitzen, a més, rutes guiades pels edificis modernistes més emblemàtics de cada municipi.

Equipaments museístics per gaudir i estimar el Penedès

Per aquells amants del turisme rural que, a més de la seva estada en una masia al Penedès, volen aprofundir en la història i el caràcter peculiar d’aquestes terres, el Penedès posa a la seva disposició disset museus de gran diversitat que mostren el mosaic de cultura, paisatges, història i personatges més rellevants de la zona.

Per endinsar-se en el la cultura del vi i el cava i entendre el seu procés d’elaboració, és imprescindible la visita al Centre d’Interpretació del Cava, a Sant Sadurní d’Anoia, i al VINSEUM Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, a Vilafranca del Penedès; i per conèixer més sobre el desenvolupament econòmic al llarg de la història, resulta molt il·lustrativa la visita al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, a Igualada, al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, i al Museu Molí Paperer, a Capellades.

Per als qui vulguin complementar la seva estada en una masia al Penedès amb visites a pinacoteques i altres obres d’art, tenen les portes obertes a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, a Vilanova i la Geltrú, als Museus de Sitges, al Museu Romàntic Can Papiol i al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, el Museu Josep Cañas, a Banyeres del Penedès, o el Museu Deu, al Vendrell.

Els amants de la música clàssica tenen al Penedès una visita obligatòria, la Vil·la Museu Pau Casals, al Vendrell, que preserva i difon la vida i l’obra de l’artista a través d’un extens patrimoni artístic i documental.

Gaudir de la natura i l’aventura fent una estada en una masia al Penedès

Masies del Penedès - Patrimoni i naturaAllotjar-se en una masia al Penedès és parar el rellotge i submergir-se en un entorn rural, de terra i pagesia, que es mou al ritme que marca la vinya i al temps de les persones que la treballen. L’estada en una casa rural permet al visitant trepitjar les vinyes, tant a trenc d’alba com al capvespre, i gaudir d’un espectacle de llum i colors es miri on es miri.

El Penedès, però, ofereix molt més que el paisatge de la vinya i posa a l’abast del visitant un entorn natural envejable: boscos, rius, terra, un cel blau i el mar Mediterrani; un indret perfecte per als amants de la natura.

Algunes de les excursions més destacables que es poden realitzar estant allotjat en una masia al Penedès són la visita a les Fonts i Grutes de les Deus (Sant Quintí de Mediona), amb estalactites i estalagmites, així com corrents d’aigua subterranis; al Parc Comarcal d’Olèrdola, que és una prolongació del Parc Natural del Garraf, una de les reserves biològiques més importants de Catalunya; i al Parc Natural del Foix, la zona humida més important del Penedès, fet que li confereix una gran diversitat d’ambients ecològics.

Alguns d’aquests emplaçaments són espais ideals per al turisme actiu o d’aventura, ja sigui per realitzar en grup o en família. A Les Deus, per exemple, es poden fer recorreguts acrobàtics d’alçada per arbres i roques amb seguretat, gaudint de l’espectacle de la natura, i en diferents indrets del Penedès es poden utilitzar quads o vehicles 4×4 per descobrir racons amagats sempre respectant l’entorn natural.

No esperis més i planifica les teves vacances en una masia al Penedès. Utilitza el cercador per conèixer la disponibilitat dels nostres allotjaments i deixa’t seduir pel Penedès. T’esperem!