Reset Password

Patrimoni i natura

L’estada en una masia al Penedès és una oportunitat magnífica per endinsar-se en aquesta terra, plena de recursos naturals i arquitectònics. Passejar per pobles i ciutats carregats d’història i descobrir bells remansos de pau és la millor forma de gaudir d’una escapada lluny del ritme frenètic del dia a dia o de fer activitats en grup o per famílies durant les vacances.

Castells i conjunts arquitectònics del Penedès

Durant l’Edat Mitjana, molts municipis van ser construïts al voltant de castells de defensa, que els atorgaven protecció i seguretat especialment durant la Reconquesta. Així, el visitant pot fer un viatge en el temps i endinsar-se en alguns que encara romanen avui, com el Castell de Gelida, el de Mediona, el de Subirats, el de Penyafort o el de Calafell, i gaudir d’enclavaments amb un valor històric incalculable com el Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca, integrat per un castell i una església romànica, i el Conjunt Arqueològic d’Olèrdola, que disposa de restes de la prehistòria.

L’escapada a una masia al Penedès també ofereix la possibilitat de gaudir de restes del romànic, en forma d’esglèsies i ermites distribuïdes per tot el territori i que tenen en el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet del Penedès, declarat Bé d’Interès Nacional, un dels seus millors exemples; així com del gòtic, com la Basílica de Santa Maria a Vilafranca del Penedès.

També el modernisme va deixar una empremta que encara perdura al Penedès, que es pot copsar tot passejant pels carrers de Gelida, Vilafranca del Penedès o Sant Sadurní d’Anoia, que realitzen, a més, rutes guiades pels edificis modernistes més emblemàtics de cada municipi.

Equipaments museístics per gaudir i estimar el Penedès

Per aquells amants del turisme rural que, a més de la seva estada en una masia al Penedès, volen aprofundir en la història i el caràcter peculiar d’aquestes terres, el Penedès posa a la seva disposició disset museus de gran diversitat que mostren el mosaic de cultura, paisatges, història i personatges més rellevants de la zona.

Per endinsar-se en el la cultura del vi i el cava i entendre el seu procés d’elaboració, és imprescindible la visita al Centre d’Interpretació del Cava, a Sant Sadurní d’Anoia, i al VINSEUM Museu de les Cultures del Vi a Catalunya, a Vilafranca del Penedès; i per conèixer més sobre el desenvolupament econòmic al llarg de la història, resulta molt il·lustrativa la visita al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, a Igualada, al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, i al Museu Molí Paperer, a Capellades.

Per als qui vulguin complementar la seva estada en una masia al Penedès amb visites a pinacoteques i altres obres d’art, tenen les portes obertes a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, a Vilanova i la Geltrú, als Museus de Sitges, al Museu Romàntic Can Papiol i al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, el Museu Josep Cañas, a Banyeres del Penedès, o el Museu Deu, al Vendrell.

Els amants de la música clàssica tenen al Penedès una visita obligatòria, la Vil·la Museu Pau Casals, al Vendrell, que preserva i difon la vida i l’obra de l’artista a través d’un extens patrimoni artístic i documental.

Gaudir de la natura i l’aventura fent una estada en una masia al Penedès

Allotjar-se en una masia al Penedès és parar el rellotge i submergir-se en un entorn rural, de terra i pagesia, que es mou al ritme que marca la vinya i al temps de les persones que la treballen. L’estada en una casa rural permet al visitant trepitjar les vinyes, tant a trenc d’alba com al capvespre, i gaudir d’un espectacle de llum i colors es miri on es miri.

El Penedès, però, ofereix molt més que el paisatge de la vinya i posa a l’abast del visitant un entorn natural envejable: boscos, rius, terra, un cel blau i el mar Mediterrani; un indret perfecte per als amants de la natura.

Algunes de les excursions més destacables que es poden realitzar estant allotjat en una masia al Penedès són la visita a les Fonts i Grutes de les Deus (Sant Quintí de Mediona), amb estalactites i estalagmites, així com corrents d’aigua subterranis; al Parc Comarcal d’Olèrdola, que és una prolongació del Parc Natural del Garraf, una de les reserves biològiques més importants de Catalunya; i al Parc Natural del Foix, la zona humida més important del Penedès, fet que li confereix una gran diversitat d’ambients ecològics.

Alguns d’aquests emplaçaments són espais ideals per al turisme actiu o d’aventura, ja sigui per realitzar en grup o en família. A Les Deus, per exemple, es poden fer recorreguts acrobàtics d’alçada per arbres i roques amb seguretat, gaudint de l’espectacle de la natura, i en diferents indrets del Penedès es poden utilitzar quads o vehicles 4×4 per descobrir racons amagats sempre respectant l’entorn natural.

No esperis més i planifica les teves vacances en una masia al Penedès. Utilitza el cercador per conèixer la disponibilitat dels nostres allotjaments i deixa’t seduir pel Penedès. T’esperem!